LÄRDOMSPROV & PRAKTIK

Entis mat av syrsor erövrar världen

Written by admin februari 26, 2019 0 comment

En studerandepraktikant som kommit från en dansk högskola gör en marknadsundersökning för Entis. Praktikantansökningar och förslag till lärdomsprov har i någon mån inkommit till det färska företaget – företaget utrustat med goda värden intresserar unga vuxna.

Text och foto: Anniina Virtanen

En flaska med smoothie bärs fram för mig. Den doftar mangobabymat, men smoothien innehåller också annat än mango och ingefära. Flaskan innehåller 12 syrsor i form av mjöl. På bordet finns det också en påse med choklad, men inne i chokladbollen väntar en torkad överraskning med syrsor. Man kommer att tänka på våffelfyllning.

Inte är det alls så illa att äta syrsor.

Detta är en insikt som Entis önskar servera som introduktionsprodukter, dvs. livsmedel som är lätta att ta till sig, såsom smoothie och choklad. Enligt Samuli Taskila, en av medlemmarna som grundade Entis är det helt normalt att äta insekter i många länder, men i länderna i väst ställer man sig ännu tvekande.

Många argument kan räknas upp till fördel för mat av insekter: syrsorna innehåller rikligt med protein, B12-vitamin, det uppstår 98 % mindre växthusutsläpp av att producera dem, och det behövs betydligt mindre vatten än inom köttproduktion.

Syrsoföretaget intresserar som praktikantplats

Entis har också intresserat många som praktikantplats. Företaget tar ändå inte emot en praktikant, om det inte har något speciellt att göra.

– Vi vill att det är någon nytta på riktigt för oss av en praktikant, och det är även rejält mot praktikanten att få göra något här som är helt nyttigt och att inte endast komma och koka kaffe, konstaterar Iida Hokkanen, en av de grundande medlemmarna.

Entis bildades av fem studerande i början av år 2017. Gänget från många branscher träffade varandra på en start up-kurs av högskolorna i Åbo. Teamet besitter kunnande på många sektorer, varför det inte i dag finns behov av praktikantstuderande, men när företaget utvidgas, bedriver Entis gärna samarbete med högskolorna.

– I detta nu arbetar en slovakisk högskolestuderande från Danmark som avlönad praktikant i vårt företag. Hen utför en marknadsundersökning för oss i andra länder i Europa till stor hjälp för företaget, berättar Samuli Taskila.

De grundande medlemmarna är också ännu studerande själva

Designstuderande gjorde som ett projekt en design-plan för förpackningarna i Entis produktfamilj.

– Även om utseendet för produkterna som planerades av de studerande inte blev förverkligade, hade vi nytta av projektet. Vi diskuterade till exempel mycket om hur syrsorna konkret syns hos förpackningarna, berättar Hokkanen.

De grundande medlemmarna är även själva ännu studerande, och de lyfte helt nyligen sin första lön. Till exempel Iida Hokkanen började nu arbeta inom företaget på heltid.

– Nu när vi använder mycket mera tid för det här, åstadkommer vi mycket med teamet, förklarar Hokkanen.

 

You must be logged in to post a comment.